Antigenul specific prostatic (PSA)

Tumormarker prostata

Conținutul

  Manu-Marin 1.

  tratamentul cu magnet pentru prostatita la bărbați

  Generalitati: PSA este o proteina produsa, in mare parte, de epiteliul prostatic tratamentul prostatitei psihosomatice epiteliul glandelor periuretrale, avand rolul de a lichefia coagulul seminal. Este prezent in cantitati mari in fluidul seminal; nu se cunoaste modul in care ajunge in circulatie.

  A fost identificat in tesutul prostatic in si in ser in Factori care influenteaza masurarea PSA: Secretia cu alta sursa: endometru, san, tumori de san, tumori suprarenale, carcinoame renale. A fost deasemenea identificat in laptele matern si ser la femei.

  tratamentul efectelor simptomelor prostatitei

  Medicamente: Antagonistii alfa1-adrenergici nu influenteaza concentratia de PSA in ser. Iatrogeni sau patologici: Cresterea PSA a fost dovedita cert in cazul prostatitelor, retentiei urinare si a biopsiei prostatice.

  cum să ai grijă de prostatita

  Nu a fost complet studiata sau studiile au dat rezultate contradictorii in DRE si cistoscopie. Revenirea la valori normale se face in intervale de 48 ore — 4 saptamani.

  ce inseamna cand te ustura cand urinezi

  Altele: — PSA creste dupa ejaculare, revenind la normal in ore. Free PSA: Este forma nelegata, libera.

  Din acest motiv, pentru a interpreta o valoare izolata a PSA la o persoana tratata cu inhibitori de 5-alfa reductaza timp de sase luni sau mai mult, valorile PSA ar trebui sa fie dublate pentru a le compara cu valorile PSA-ului pacientilor la care nu se administreaza tratamentul. Aceasta ajustare pastreaza sensibilitatea si specificitatea testului PSA si ii mentine capacitatea de a depista cancerul de prostata.

  Valoarea limita este tumormarker prostata 0, Sunt necesare minimum 3 determinari ale PSA in interval de 2 ani. Valoarea clinica a PSA. Se cauta de aceea metode de a detecta cancerul pentru a tumormarker prostata numarul mare de biopsii cu rezultat negativ. Dozarea Free PSA sau PSA density ajustat la volumul zonei tranzitionale sunt doua metode cu sensitivitate crescuta care pot selecta mai bine pacientii pentru biopsie.

  senzatia de usturime la urinare

  Pentru o dozare corecta a Free PSA, specimenul trebuie analizat in primele 3 ore sau inghetat la —70 grade C. Confirmarea histologica tumormarker prostata necesara si se efectueaza prin punctie-biopsie prostatica.