1. Ce este o sondă urinară?

Rolul uretrei. Uretra masculină – Anatomie și Fiziologie – electricieni-bucuresti.ro

Anatomie / structura

Uretra la barbat este un conduct cu o lungime medie de cm si reprezinta segmentul evacuator prin care urina este eliminata din vezica urinara pe parcursul mictiunii. Aceasta portiune este fixa. Uretra incepe de la orificiul uretral al vezicii urinare si se termina la orificiul uretral extern meat urinar extern.

Traiectul acesteia este initial antero-inferior, trecand pe sub simfiza pubiana, prostatita si reproducerea anterior, impreuna cu corpul spongios penian, in acest fel realizand prima curbura posterioara.

rolul uretrei

Uretra isi schimba din nou traiectul anterior de simfiza pubiana, avand directie descendenta, impreuna cu corpul spongios al penisului unde va rolul uretrei cea de-a doua curbura anterioara. Curbura anterioara este concava postero-inferior si dispare in momentul erectiei pe rolul uretrei cea posterioara este fixa si orientata antero-superior. Uretra masculină Uretra este impartita in patru din punct de vedere anatomic: 1.

Portiunea preprostatica: intinsa intre orificiul vezical al uretri si limita superioara a prostatei. Are o lungime de aproximativ 1 cm, fiind inconjurata de sfincterul intern al uretrei 2.

Uretra masculină – Anatomie și Fiziologie

Uretra prostatica, avand o lungime de aproximativ 3 cm si strabate vertical prostata, prezentand pe peretele posterior creasta uretrala. Aici se gaseste coliculul seminal care prezinta deschiderea in fund de sac a utriculului prostatic, un canal mic. In rolul uretrei utricului se gasesc doua orificii de deschidere a canalelor ejaculatoare. Intre colicul seminal si peretii laterali ai uretrei se gasesc sinusurile prostatice la nivelul carora se deschid glandele prostatice.

Creasta uretrala, coliculul seminal si fraurile crestei uretrale formeaza veru montanum.

Rolul radioterapiei în tratamentul cancerului - Dr. Alin Țârlea, Sanador

Uretra membranoasa, avand o lungime de 1 cm, prezinta mai multe plici rezultate din bifurcarea crestei uretrale si orificiile glandelor uretrale, aceste glande fiind mai numeroase rolul uretrei nivelul peretelui anterior. Aceasta portiune este inconjurata de muschiul sfincter extern al uretrei. Cele doua orificii de deschidere ale glandelor bulbouretrale Cowper se deschid la nivelul recesului bulbului.

Lacunele uretrale Morgagni sunt depresiuni sapate oblic in in mucoasa peretelui uretral.

Raporturi – uretra masculina

La aproximativ cm de meat, pe peretele dorsal al uretrei exista o plica transversala care formeaza valvula fosei naviculare. Uretra prostatica si cea membranoasa corespund clinic uretrei posterioare pelvine iar uretra spongioasa corespunde uretrei anterioare peniene.

Din punct de vedere al mobilitatii, uretrei i se descriu: - o parte fixa localizata rolul uretrei prostata si perineu se termina la unghiul prepubian - o parte libera localizata la nivelul penisului strabate partea libera a penisului. Este foarte importanta cunoasterea portiunilor prostatei, inclusiv particularitatilor de mobilitate, directie, pentru tehnica sondajului uretral.

Structural, peretele uretral este alcatuit din: - tunica mucoasa: elastica, friabila - tunica musculara: fibre musculare longitudinale dispuse la interior iar la exterior circulare.

rolul uretrei

Vascularizatia arteriala: - arterele iliace interne uretra prostatica - artera rusinoasa interna Vascularizatia venoasa: - plex venos din corionul mucoasei care dreneaza in venele dorsale profunde ale penisului, vena rusinoasa interna si plex venos periprostatic, ajungand in final in vena iliaca interna.

Vascularizatie limfatica: - noduli rolul uretrei inghinali si iliaci externi uretra spongioasa - rolul uretrei limfatici iliaci externi si interni Peste de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.

Rapoarte cu structuri invecinate topografie 1. Uretra prostatica strabate prostata rolul uretrei la baza spre varf si este mai apropiata de versantul anterior, uneori fiind situata chiar pe fata anterioara a acesteia.

2. Tipuri de sonde urinare. La cât timp se schimbă sonda urinară?

Uretra prostatica are directie aproape verticala, usor convexa anterior. Uretra membranoasa este localizata rolul rolul uretrei varful prostatei si corpul spongios al penisului, strabate diafragma urogenitala, fiind inconjurata de sfincterul anal extern.

Anterior stabileste raporturi cu ligamentul transvers al perineului si plexurile venoase vezico-prostatice. Posterior de uretra sunt localizate glandele bulbouretrale si centrul tendinos al perineului 3. Uretra spongioasa intra in corpul spongios pe fata lui superioara, situandu-se central, in profunzimea acestuia.

rolul uretrei

Fiziologie - rol, functii, mecanisme Uretra este implicata atat in eliminarea urinii de la vezica urinara catre exterior cat si in ejaculare. Semne si simptome asociate uretrei masculine - disurie.